Recenzia

S Muurikka Smoker griloval aj pán Cuketka

Prečítajte si, ako bol s Muurikka Smoker spokojný jeden z najuznávanejších českých blogerov píšucich o jedle Martin Kuciel alias pán Cuketka. Gril vyskúšal skutočne dôkladne. Neuspokojil sa s klasickým využitím, na prípravu rôznych druhov mäsa alebo zeleniny. Smoker preveril dokonca aj na nehnětené Šumave, čím nás milo prekvapil.

Údi, pečie a griluje bez ohňa – Muurikka!

Grilovacia sezóna na krku a vy stále ešte koumáte, do akého grilu sa vrhnúť? Ste tu správne. Celý apríl vám tu budem robiť chute s fínskymi grily Muurikka od aktuálneho partnera blogu. Poďte sa mrknúť, čo tyhle naleštené beštie vie. Sám som celkom pozeral …. 🙂

Jedného mazná mám totiž na vyskúšanie, a tak ho už asi dva týždne usilovne preháňate po záhrade. Zo začiatku som koncept tejto rúry „Made in Finland“ moc nepoberal, ale teraz už ju nenechávam moc vychladnúť.

Ako to funguje?

Ako základné prirovnanie nejlíp funguje klasická česká Remoska. Elektrický gril Muurikka Smoker totiž funguje obdobne. Vnútri grilu je výkonné teleso (1100 W alebo 1200 W), ktoré vykuruje celú komoru grilu. Jedlo sa opeká na rošte s odkvapkávacou miskou, ktorá eliminuje prepaľovaniu odkvapkávajúceho tuku a napomáha rovnomernému rozloženiu tepla. To všetko bez zakladanie ohňa, avšak s možnosťou pridať dym s pomocou tácky s drevenou štiepkou.

Muurikka gril tak môžete používať ako bežný kotlíkový gril, rúru alebo uďák. S priklopenom vekom gril upúšťa len minimum dymu, takže v pohode zvládnete vyúdení aj v meste alebo na balkóne. Zvládnete v ňom klasickej steaky, zeleninové špízy, väčšie pečienka i veľké filety z rýb. Viac nájdete v ukážkových Muurikka receptoch !

Losos a napríklad aj Šumava

Ostatne zaúdený filet z lososa bol môj prvý recept, na ktorý som sa inštinktívne vrhol. Soľ a cukor v pomere 1:1, bohato zasypať a nechať odležať. Potom umyť a nechať osušiť na vzduchu. Šupnúť na gril s jelšové štiepkou a za pol hodiny a kúsok som mal hotovo.

Údržba grilu je v pohode. Telo i misky sú z nerezu a rošty pochrómované. Priznám sa, že plus mínus po 15 cykloch som nemal žiadnu veľkú potrebu niečo drhnúť a čistiť. 
Na konci pečenia proste len gril odpojím z elektriny, nechám vychladnúť a zakryte obalom.

1200W variant s dvoma roštami má na dĺžku 55 cm a priemer 28 cm, takže aj keď sa v pokoji vojde kurča alebo veľká flákotu z lososa, stále je to strašne skladný bobek. 
Mrknite sa na porovnanie oboch variantov podľa použitia, alebo si prejdite video s opekanie vedľa seba !

Fíni k Muurikka grilu pridávajú drobnú jelšové štiepku, ktorej dym je univerzálny a vôňa sa nebije s žiadnym druhom mäsa. Výber je však len na vás. Ja mám napríklad vždy po ruke osvedčený ořešák (hickory) a novo aj bukovú štiepku s borievkou. Ako rúru som gril preveril na nehnětené Šumave a pečené zelenine do šalátu. Oboje blbuvzdorný a chlieb s pekným naskočením ako v klasickej rúre

Čím väčší oheň, tým viac …

Grilovanie v elektrike nebaví? V Muurikka majú ešte jednu vec, čo vás bude baviť, a ktorú tu moc nepoznáme. Čo tak Šesťkilová liatinová panvica s priemerom cez pol metra, ktorá príde priamo na oheň. To by šlo?

Grilovacie panvice na oheň sú šité pre varenie na ohni pod holým nebom. Žiadne káble, camrání s plynom alebo grilom. Jednoducho len založíte poriadny oheň, rozžeravíte panvicu a idete. Na svoje mestské záhradke nemám otestované, ale keby som mal priestor, asi by som tomu ľahko prepadol. Pokiaľ už na záhrade niečo na plyn máte, tak v kombinácii s horákom ako plynový gril pokryjete všetky mysliteľné kombinácie na varenie vonku.

Chcete vedieť viac?

Všetky informácie o griloch Muurikka nájdete na stránkach muurikka.sk. A ak budete mať otázku, pýtajte sa na Facebook stránke grilov muurikka.cz .

Produkty Muurikka sú k priamy odber v Brne alebo možno objednať dodanie na adresu.

pán Cuketka
14. apríla 2014