Recepty zo Škandinávie
S grilom Muurikka Smoker môžete grilovať, údiť alebo piecť mäso, klobásy, ryby, zeleninu alebo napríklad chleba. Každý pokrm vyžaduje rôznu dobu prípravy. Doba prípravy je závislá nielen od druhu pokrmu, ale aj na jeho veľkosti, konzistencii, obsahu tuku a množstvo kostí. Na dobu prípravy má vplyv tiež okolitá teplota grilu Muurikka Smoker. Ideálnu dobu prípravy pokrmu zistíte skúšaním, než sa tak stane, môžete sa orientovať podľa nami odskúšaných hodnôt v nasledujúcej tabuľke.
0,5 kg | 1 kg | 1,5 kg | |
---|---|---|---|
Ryby | 15-25 min | 25-35 min | 35-60 min |
Kôrovce | 10-15 min | 25-30 min | 30-35 min |
Hhydina | 40-45 min | 50-55 min | 60-65 min |
Bravčové | 30-35 min | 40-45 min | 50-55 min |
Hovädzie | 20-25 min | 40-45 min | 50-55 min |
Ovčie | 30-35 min | 40-45 min | 50-55 min |
Ostatné | Zelenina – 20 min | Zemiaky – 40 min | Kukurica – 60 min |
Recepty pre Muurikka Smoker od Henri Aléna
Ochutnajte pokrmy zo Škandinávie. Originálne recepty sú nenahraditeľný pomocník pre malého i veľkého kuchára. Inšpirujte sa osvedčenými receptami Henri Aléna a pripravte jedlo ako pravý “Šéf”. Viete, že si môžete gril Muurikka Smoker tiež požičať a recepty vyskúšať?
Kurací špíz s arašidovou omáčkou
- 3 kuracie prsia
- 10 listov šalvie
Marináda:
- 3 lyžice sójovej omáčky
- šťava z limetky
- 0,7 dl oleja
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 1 čerstvý najemno a sekaný koriander alebo petržlen
- soľ a korenie
- 2 dl Muurikka štiepky
Postup:
Kuracie prsia pozdĺžne nakrájajte na tri časti. V miske zmiešajte ingrediencie na marinádu. Marinádu dobre premiešajte a naložte do nej kuracie kúsky minimálne na 15 minút. Osoľte a okoreňte, prsia napichajte na ihle a vložte špízy do Muurikka Smoker. Vložte tácku s tenkou vrstvou drevené štiepky a uďte zhruba 20 min, alebo kým nie je mäso hotové. Pred dokončením pridajte na drevnú štiepku listy šalvie, špízy získajú príjemnú arómu.
Arašidová omáčka
- 0,5 lyžičky rasce
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- pol červené čili papričky bez semienok
- šťava z citróna
- 1 dl kokosového mlieka
- 250 g arašidového masla
- 2-3 dl vody
- 1 lyžica repkového oleja
Postup:
Olúpte a nadrobno nakrájajte cesnak a cibuľu. Chilli zbavte semienok a tiež nadrobno nakrájajte. Túto zmes orestujte na panvici v oleji a potom uďte v Muurikka Smoker po dobu 10 minút. Ochladenú údenú zmes zmiešajte s rascou a kokosovým mliekom. Pridajte citrónovú šťavu a arašidové maslo. Dobre premiešajte a nalejte do hrnca. Pridajte vodu a povarte po dobu piatich minút, až má omáčka správnu konzistenciu. Omáčku podávajte sa špízy, šalátom alebo napríklad kúsky melóna.
Pečené hovädzie
- 1,5 kg hovädzieho stehna alebo krkovičky
- 4 celé strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky rozmarínu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice morskej soli
- 1 lyžica repkového oleja
Postup:
Strúčiky cesnaku a rozmarín roztlačte do jemnej pasty, ktorú vmiešajte do dijonskej horčice. Hovädzie mäso potrite touto zmesou a nechajte po dobu dvoch hodín marinovať. Mäso sprudka opečte na panvici, aby sa zatiahlo a získalo farbu. Takto upravenú hovädzie pečenia vložte do Muurikka Smoker a pečte tak dlhú, kým nie je uprostred ľahko ružové (orientačné časy pozri tabuľku hore). Ak používate teplomer na mäso, tak vnútorná teplota by mala byť približne 52 °C. Následne hovädzie pečienku vyberte z grilu a potrite morskou soľou. Posolené mäso zabaľte do alobalu a umiestnite na ďalších 10 minút späť do grilu. Pred podávaním odstráňte z mäsa prebytočnú soľ a krájajte ho na tenké plátky.
Grilovaná zelenina s halloumi syrom
- 1 baklažán
- 8 malých mrkví
- 1 cuketa
- 10 cherry paradajok
- 2 červené papriky
- 2 lyžice čerstvého tymianu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 ks halloumi syra
- 2 dl Muurikka štiepky
Postup:
Baklažán nakrájajte na tenšie plátky a zľahka posoľte. Prebytočnú vodu z baklažánu osušte papierovými obrúskami. Mrkvu očistite a pozdĺžne nakrájajte. Cuketu a papriku nakrájajte na väčšie kúsky. Nakrájanú zeleninu vložte do väčšej misy a pokvapkajte olivovým olejom. Pridajte nakrájaný tymian a cesnak a dobre premiešajte. Zeleninu pečte v Muurikka Smoker bez drevené štiepky približne 20 minút alebo kým začne zelenina mäknúť. Následne pridajte celé cherry paradajky a plátky halloumi syra. Do Muurikka Smoker pridajte drevenú štiepku. Všetku zeleninu spolu so syrom uďte ďalších 10 až 15 minút, získa tak delikátnu dymovú vôňu.
Grilovaný zaúdený filet z lososa s tzatziki
- 1 kg filet z lososa
- 0,5 dl mletého čierneho korenia
- 0,5 dl mletého zeleného korenia
- 0,5 dl mletého ružového korenia
- 2 lyžičky mletého rímskej rasce
- 1 dl morskej soli
Postup:
Filet z lososa posypte morskou soľou a nechajte ho odležať v chlade po dobu jednej hodiny. Potom soľ z povrchu lososa odstráňte a votrite do neho zmes korenia a rasce. Do Muurikka Smoker vložte tácku s tenkou vrstvou drevené drviny; najlepšie jelšové. Po tej vložte pripravený filet z lososa. Zapnite Muurikka Smoker a uďte filet zhruba 40 minút. Vďaka tomuto spôsobu prípravy získa losos lahodnú dymovú chuť. Podávajte najlepšie so šalátom tzatziki.
Náš tip: Pridajte 10 minút pred koncom na drevnú štiepku kocku cukru. Losos získa báječnú farbu.
Tzatziki
- 2 uhorky
- 2,5 dl bieleho jogurtu (gréckeho typu)
- 2 strúčiky cesnaku
- trochu citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- 10 čerstvých lístkov ligurčeka
Postup:
Uhorky dôkladne umyte a nakrájajte na malé kúsky (prípadne nastrúhajte) a osoľte. Z uhoriek zlejte nadbytočnú vodu (napríklad cez sitko). K nakrájané uhorke pridajte najemno natlačení cesnak, nasekané listy ligurčeka, korenie a citrónovú šťavu. Jogurt nechajte hodinu odstáť, aby sa zbavil prebytočnej vody, a zmiešajte s uhorkami. Pred podávanie nechajte šalát odstáť v chladničke.